Comfort van vloerverwarming

Het infrezen van vloerverwarming is een veelgebruikte methode om parket en PVC met vloerverwarming te combineren. Deze methode zorgt voor een optimaal en comfortabel verwarmde omgeving.

Steeds meer huishoudens kiezen voor vloerverwarming in combinatie met een houten vloer. In landen als Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en de Scandinavische landen wordt al jaren met nagenoeg alleen vloerverwarming gewerkt.

Ook in Nederland zien steeds meer mensen de voordelen van vloerverwarming ten opzichte van de conventionele manieren van verwarmen. Doordat vloerverwarming ‘stralingswarmte’ afgeeft, wordt het lichaam direct verwarmd en niet de omgeving. Dit betekent dat de luchttemperatuur 2 á 3 graden Celsius lager kan zijn dan bij conventionele verwarming, terwijl het toch even comfortabel aanvoelt.

Bij Issa Vloeren hebben onze specialisten ruime ervaring in het plaatsen van parket op diverse vloerverwarming-systemen, zowel als hoofd- als bijverwarming. Wij bieden u de oplossing voor het plaatsen van een parketvloer op vloerverwarming, waarbij we gebruik maken van de infreestechniek voor een optimaal resultaat.

Parket op vloerverwarming

Parket en vloerverwarming gaan perfect samen. Hout blijft wel een natuurproduct dat gevoelig is voor schommelingen in de lichtvochtigheid en temperatuur. Daarom zullen wij bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen en dient u zich aan bepaalde richtlijnen te houden om een probleemloze combinatie van parket en vloerverwarming mogelijk te maken. Ook al volgt u alle voorschriften nauwkeurig op, het kan toch voorkomen dat (tijdens het stookseizoen) sprake is van enige naadvorming. Dit is het normale gedrag van een houten vloer en dient geaccepteerd te worden. Een luchtbevochtiger beperkt dit door de luchtvochtigheid op peil te houden. Met de volgende informatie willen wij u een leidraad geven, die er zorg voor draagt de risico’s tot en minimum te beperken.

PVC vloeren op vloerverwarming

PVC-vloeren zijn een populaire keuze bij het combineren van vloerverwarming. Dit komt doordat PVC-vloeren uitstekende thermische eigenschappen hebben, waardoor ze snel en gelijkmatig warmte afgeven.

Bij het leggen van PVC-vloeren op vloerverwarming is het belangrijk om te zorgen voor een goede warmtegeleiding. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor een PVC-vloer met een lage thermische weerstand. Hierdoor wordt de warmte beter geleid en profiteert u optimaal van de voordelen van vloerverwarming.

Bij Issa Vloeren hebben we een ruim assortiment aan PVC-vloeren die geschikt zijn voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Onze specialisten hebben ruime ervaring met het leggen van PVC-vloeren op verschillende soorten vloerverwarming. Wij bieden u de oplossing voor een prachtige PVC-vloer in combinatie met vloerverwarming, waarbij we zorgen voor een optimale warmtegeleiding en een gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte.

Vloerverwarming systemen

Er bestaan verschillende vloerverwarmingssystemen, te onderscheiden in natte systemen en droogbouw systemen. Deze warmwatersystemen kunnen als hoofd- of bijverwarming worden gebruikt. Bij het ‘natte’ systeem liggen de verwarmingsleidingen in de (cement of anhydriet) afwerkvloer. Dit systeem kan alleen worden toegepast bij nieuwbouw of een drastische verbouwing. Nat heeft dus betrekking op de verwerking in de ‘natte’ afwerkvloer. Bij het ‘droge’ systeem worden warmtegeleiding platen voorzien van goten op de bestaande afwerkvloer van bijvoorbeeld Fermacell-platen. De droge systemen zijn weliswaar kostbaarder, het rendement van de installatie is echter hoger.

Daarnaast bestaan er elektrische systemen. Deze systemen bestaan uit dunne matten (met geïntegreerde verwarmingselementen) die rechtstreeks onder het parket worden geplaatst. Deze verwarming wordt meestal als bijverwarming toegepast. Het is uitermate belangrijk dat u ons de juiste informatie verschaft over het toegepast systeem, zodat wij uw vloer daarop kunnen afstemmen.

Warmteafgifte bij houten vloeren 

Hout staat bekend als en uitstekende thermische isolator. Hierdoor zal een houten vloer te opzichte van bijvoorbeeld een stenen vloer niet koud aanvoelen. Door de goede isolerende eigenschappen zal een houten vloer iets trager opwarmen, maar houdt daarna de warmte wel weer langer vast. Moderne vloerverwarmingssystemen worden aan de onderkant van isolatie voorzien, zodat de warmte niet weg kan vloeien. Voor een goede warmteafgifte dient de warmtegeleiding weerstand (RC-waarde) van het parket niet te hoog te zijn. Deze RC-waarde is afhankelijk van de samenstelling en dikte van het parket. Deze dient bij voorkeur zo dun mogelijk te zijn. Bij de warmwatersystemen is het direct verlijmen van het parket het beste voor een goede warmteafgifte. Bij elektrische systemen kan dat meestal niet en wordt de vloer zwevend geplaatst.Laat u voor de aanschaf van uw vloerverwarming altijd voorlichten door een erkende installateur. Hij kan voor u een rendementsberekening maken van de vloerverwarming in combinatie met de door u gekozen parketvloer. Wij kunnen u nader informeren over de gemiddelde RC-waarden van diverse houten vloeren en onderlagen.

Vloerkoeling

Vloerkoeling is in opkomst, waardoor wij steeds vaker worden geconfronteerd met de vraag of vloerkoeling en parket samen kunnen gaan. Het antwoord is JA! Vloerkoeling werkt volgens hetzelfde principe als vloerverwarming, alleen stroom er koud water door dezelfde leidingen in plaats van warm water. De warmte- en koud overdracht is aan dezelfde randvoorwaarden gebonden, dus kunnen niet alle soorten parket worden toegepast en moet er een goede warmte- en koude overdracht mogelijk zijn tussen de vloer en het parket.

Door de koude vloer (watertempratuur ongeveer 18˚C) wordt aan de lucht in het vertrek warmte onttrokken. Het effect van vloerkoeling is te vergelijken met wat men ervaart in kerkgebouwen etc. waar er sprake is van dikke, massieve wanden en vloeren, die door hun eigen massa een koude-accu vormen. Daardoor wordt deze manier van koelen als comfortabeler ervaren dan bijvoorbeeld koelen door airconditioning.

Door de afkoeling van een ruimte met een hoge relatieve luchtvochtigheid zou theoretisch condensvorming kunnen ontstaan, wat niet bevorderlijk is voor een houtenvloer. Daarom is het absoluut noodzakelijk om de aanvoerwatertempratuur te regelen aan de hand van relatieve luchtvochtigheid. Dit kan op twee manieren worden geregeld.De relatieve luchtvochtigheid kan middels een sensor op de vloerverwarmings- / koelingsverdeler worden gemeten. Het water mag dan niet kouder worden dan 18˚C. Bij deze wijze van meten en regelen is het effect van vloerkoeling iets minder. Wordt de relatieve luchtvochtigheid middels sensoren in de ruimte zelf gemeten, dan kan het water kouder zijn dan 18˚C, een en ander afhankelijk van de relatieve luchtvochtigheid. Bij deze wijze van meten en regelen wordt een maximaal effect behaald.

In een woning met vloerverwarming in combinatie met vloerkoeling wordt in feite voor een houten vloer, het gehele jaar door, de meeste optimale conditie geschapen! Geen grote verschillen in temperatuur en een gecontroleerde relatieve luchtvochtigheid. Vloerverkoeling is niet in staat om lucht te ontvochtigen. Als zomers de relatieve luchtvochtigheid aanhoudend te hoog blijft zal de vloerverkoeling automatisch uitgeschakeld worden, tenzij er voorzien is in een lucht ont vochtiger.

Laat u geheel vrijblijvend informeren over de mogelijkheden van vloerverwarming en -koeling. Issa Vloeren heeft een uitstekende samenwerking met erkende installateurs. Vaak hebben wij maar een week nodig om een systeem aan te leggen en de nieuwe vloer te plaatsen! Neem ten alle tijden het opstookprotocol en checklist door

Issa vloeren ontzorgt!

Vraag een offerte aan en laat onze medewerkers geheel vrijblijvend een offerte voor u opmaken 


    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google
    Privacybeleid en
    Servicevoorwaarden zijn van toepassing.