Zelf uw pvc vloer leggen

Verwerkingsadvies van PVC voor het beste resultaat

Indien u de onderstaande tips volgt en de juiste installatie instructies opvolgt heeft u gegarandeerd jarenlang plezier van uw pvc vloer.

De voorbereiding

Om de soepelheid en hanteerbaarheid te maximaliseren laat u uw PVC vloer acclimatiseren door de stroken gedurende 24 uur op kamertemperatuur op de vloer te leggen  Zorg ervoor dat het materiaal steeds op een vlakke ondergrond ligt! Wanneer het materiaal niet vlak wordt opgeslagen, kan dit problemen geven bij het leggen van de pvc vloer. Indien uw vloer is voorzien van vloerverwarming zorg er dan voor dat de vloerverwarming gedurende 24 uur voor en 24 uur na het plaatsen van uw nieuwe vloer uit staat.

De voorbereiding van de ondervloer

Het soort ondervloer, de kwaliteit ervan en de eventuele voorbehandeling zullen een grote invloed hebben op het uiteindelijke legresultaat. Om oneffenheden in de pvc vloer te vermijden moet de ondergrond schoon en vlak zijn, vrij van stof, permanent droog en normaal poreus. Elke soort ondervloer heeft een speciale behandeling nodig om de vloer vlak, glad en stabiel te krijgen alvorens het plaatsen van pvc vloeren.

Houten vloeren: Zorg dat de houten vloer voorzien is van een stabiel bewegingsvrije houten basis vloer. Wij adviseren om een stroken basis vloer te beleggen met spaanplaat of een ondervloer die geschikt is voor op hout.

Beton vloer: Gebruik een egaliseermiddel om de vloer te egaliseren. Let erop dat het vochtgehalte van de te egaliseren vloer niet boven de 2,5 % ag zijn. Laat dit indien u hier niet zeker van bent professioneel uitvoeren!

Vloertegels: Gebruik een egaliseermiddel om voegen op gelijke hoogte te brengen met de tegels. Bij voorkeur een bijkomende egalisatielaag aanbrengen, laten drogen, polijsten en zorgvuldig stofvrij maken.

Zachte vloer: De oude vloerbekleding zoals vinyl, tapijt, linoleum of kurk moet verwijderd worden, ook de oude lijmlagen van de ondergrond. Daarna kunt u de vloer egaliseren.

In principe moeten alle typen afwerkvloeren voorgestreken en geëgaliseerd worden omdat de geringste oneffenheid in de ondervloer een doortekening geven in het pvc. Uw vloer is klaar om te plakken nadat de vloer geëgaliseerd en voorgestreken is. Indien u twijfelt vraag dan advies bij één van onze medewerkers en kom naar onze showroom in Alkmaar

Legplan

Wij adviseren het gebruik van een spatlijn of smetkoord om een mooie recht begin baan te plaatsen. Meet de ruimte zorgvuldig uit zodat je aan alle kanten knap uitkomt en dus het minste snijafval hebt. Plaatst de stroken spelenderwijs zodat de stroken niet in een patroon komen te liggen. Hoe hier wel rekening mee dat de breedte van de plank de minimale afstand is tussen de onderliggende planken. Wat wij vaak in instructie filmpjes zien en zelfs op het instructieblad van de leverancier lezen is dat men altijd begint met het stuk waarmee men is geeindigd.. Doe dit niet! Zo krijg je namelijk een trap en dit ziet er erg amateuristisch uit..

Over het algemeen zijn er 3 legmethodes:

  1. Wildverband, zoals hier boven beschreven. de plank niet in een verband leggen maar kris kras door mekaar. Dit is de meest gebruikelijke manier en ziet er ook het mooist uit, volgens ons dan 🙂
  2. Halfsteens verband, je begint met een hele plank daaronder een halve en dan weer een hele etc ect. Je krijgt hierdoor een doorlopend patroon.
  3. Visgraat, de stroken worden gelegd in een hoek van 90 graden. Je kan de randen hierbij afwerken met een rechte strook en een biesje. Hou hierbij rekening dat het snijverlies rond de 10% komt te liggen!

Plaatsing en verwerking

De ideale legtemperatuur is rond de 18°C en de luchtvochtigheidsgraad mag niet hoger zijn dan 70%. Te lage temperaturen en/of een te hoge luchtvochtigheidsgraad zullen zorgen voor een moeilijke verwerking en een slechte binding van de lijm. Direct zonlicht moet vermeden worden tijdens en na het leggen van de vloer zodat de het pvc kan inwerken op de lijm.

Als lijm adviseren wij alleen gebruik te maken van speciaal voor pvc geschikte lijm! Volg hierbij het advies van uw lijmleverancier of bel ons! Breng de lijm aan met een lijmkam volgens de voorgeschreven vertanding.

Afhankelijk van de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid plaatst u de vloer na een open tijd van 15 tot 20 minuten. De lijm moet eerst even uitdampen alvorens de vloer te plaatsen. Na het plaatsen van enkele meters is het van belang dat de vloer wordt aangewalst met een PVC wals, zo worden de stroken lekker in de lijm gedrukt en zal de lijm beter hechten. Eventuele lijmresten direct met een vochtige doek verwijderen, gebruik hiervoor nooit terpentine oid.

Het op maat snijden van PVC gebeurd met een scherp Stanley mes. Gebruik hiervoor een recht of iets wat gebogen mesje. De lastige hoekjes kan je voor het snijden even voorverwarmen met een verfbranden, je zal zien dat het pvc zich laat snijden als boter.

Direct beloopbaar

Nadat de vloer is geplaatst en aangewalst kan de pvc vloer direct in gebruik genomen worden. Als laatste zorg je dat de vloer stofvrij is en lijmresten verwijderd zijn. Nu kan je de PU beschermlaag aanbrengen, deze laag zorgt ervoor dat ook de naadjes van het pvc waterdicht worden en dat de vloer een extra bescherm laag krijgt!

Als je toch liever een houten vloer wil kom dan langs in onze showroom in Alkmaar of Amsterdam om je houten vloer uit te zoeken!

Succes!

Geen zin om het zelf te doen? Wij hebben de kennis! U wilt toch ook het mooiste resultaat? bel voor een vrijblijvende prijsopgaaf 072-5404090 of vul het offerteformulier in.


    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google
    Privacybeleid en
    Servicevoorwaarden zijn van toepassing.