Egaliseren is een kunst

Waarom moet er geëgaliseerd worden?
Dat horen wij vaak in onze vloerenwinkel..

Primers en egalisatie voor een goede en duurzame plaatsing

Een perfect volmaakte ondergrond, zou weleens een droom kunnen zijn van iedere parketteur, oneffenheden in de betonnen vloer bemoeilijken immers niet alleen de plaatsing, ze maken ook een flink pak duurder. Bij kleine oneffenheden zal zich dat uiten in extra lijmverbruik en bij grotere gebreken moe geëgaliseerd worden wat de kost van de vloer omhoog jaagt zowel door het gebruik van producten als door extra manuren. De ondergrond vakkundig beoordelen gebeurt dan ook voor de order.

Beoordelen van de ondervloer

Het eerste wat de legger moet doen is de ondervloer beoordelen, daarvoor bestaan er weliswaar verschillende testmethodes. Maar het gros van de gebreken kan beoordeeld worden door een nauwlettende visuele controle. De te verwachten gebreken van een betonnen ondervloer zijn niet het zelfde bij nieuwbouw als bij renovatie. Bij gewone niveauverschillen kan een egaliseermiddel de oplossing zijn maar het kan noodzakelijk zijn om voor het egaliseren andere maatregelen te nemen.

Egalisatie

Egalisatie doet meer dan egaliseren. Het werkt oneffenheden weg en verbetert de treksterkte en porositeit van de vloer waarop uiteindelijk de afwerking laag zal worden aangebracht. Voor het verlijmen van een massief houten vloer is de trek sterkte van de zand/cementvloer uitermate belangrijk. De betonvloer moet het krimpen en uitzetten kunnen opvangen zoals de meeste parketlijmen dat doen. Het lijmverbruik vermindert bovendien drastisch na het aanbrengen van een goede egalisatie doordat de vlakheid van de ondergrond werd. Daardoor word de lijmoverdracht met het parket eveneens geoptimaliseerd. Bovendien geeft een goede egalisatie on de optie om te kiezen voor de juiste lijm. Egaliseren is noodzakelijk om een goede verdeling van de vloerspanning te bekomen.

Waarom is egaliseren nodig voor PVC?

Tegenwoordig zijn PVC vloeren niet meer weg te denken uit de particuliere branche. Waar vroeger PVC vloeren alleen werden gebruikt in warenhuizen, hotels en tankstations zien we tegenwoordig steeds vaker PVC vloeren bij de particuliere klant thuis. Mooie en natuurgetrouwe items zijn dan ook aan de orde van de dag. Fabrikanten richten zich massaal op de ontwikkeling van de PVC vloeren.

Het belangrijkste aspect voor een mooi eindresultaat is de voorbehandeling, het egaliseren.

Het egaliseren van de vloer zorgt ervoor dat de bestaande vloer glad zal worden waardoor het PVC mooi strak komt te liggen. Doe je dit niet dan zal je al snel doortekening van de bestaande vloer gaan zien, pitjes deukjes en van scheuren komen als het ware dwars door het PVC heen, een plak PVC is immers slecht enkele millimeters dik.

Dus zorg er altijd voor dat de vloer geëgaliseerd is.

Aanbrengen van Egalisatie

Het aanbrengen van de egalisatie moet snel gebeuren, de egalisatie wordt uitgegoten in golvende banen en vloeit open. Met een spaan wordt de egalisatie verspreid. De mogelijke diktes die we kunnen aanbrengen zijn we afhankelijk van het product. Wanneer er twee lagen aangebracht dient worden vind dit plaats ruim twee uur na de eerste laag egalisatie. De vloer heeft een droog tijd nodig van min. 24 uur.

Alvorens de PVC vloer zal worden gelegd moet de vloer geëgaliseerd worden. De vloer egaliseren is het belangrijkste onderdeel van het leggen van een PVC vloer. Een egale vloer is de basis voor een PVC vloer. PVC is dun en erg flexibel en vraagt daarom om een gladde, vlakke en schone geëgaliseerde basis vloer. Elk stofje of vuiltje wat tussen het PVC en de egalisatie vloer komt zal op de duur een doortekening geven in het PVC.

Omdat zandcement en anhydriet vloeren vaak erg korrelig zijn en niet erg stootvast liggen, moeten deze ten alle tijden worden geegaliseerd. Tijdens het egaliseren zullen wij kleine hoogte verschillen en gaatjes dicht egaliseren zodat de PVC vloer geen kans krijgt op doortekening.

Het egaliseren van vloeren is een vak apart en is dan ook het moeilijkste stukje werk van het pvc leggen. Issa Vloeren heeft meer dan 20 jaar ervaring in het egaliseren van beton, zandcement, hout en tegel vloeren. Laat dit daarom uitvoeren door de vakman!

Wilt u liever u pvc zelf leggen maar is het egaliseren niet aan u besteed? Laat dit dan aan ons over! Wij egaliseren met de hoogste kwaliteit egaliseer middelen, met de juiste ervaring tegen de scherpste tarieven!

Een goede egalisatie van uw ondervloer garandeert een mooi strak en degelijk eindresultaat. Bepaal voor het egaliseren eerst het soort dekvloer, de meest voorkomende zijn een cement gebonden dekvloer zoals het gebruikelijke zandcement en een anhydriet gebonden dekvloer. Een cement gebonden dekvloer vraagt om een cement gebonden egalisatie middel en een anhydriet gebonden dekvloer vraag om een gips gebonden egalisatie.

In sommige gevallen dient u voorafgaand aan het egaliseren oneffenheden en leiding sleuven dicht te zetten met een geschikte reparatiemortel. Controleer dus altijd of u het juiste product voor het juiste type dekvloer heeft. Zorg er vervolgens voor dat de dekvloer ontdaan wordt van slecht hechtende delen zoals loszittende stukken zandcement en tegels.

Zorg er vervolgens voor dat de ondervloer stofvrij wordt gemaakt, gebruik hiervoor de juist apparatuur. Zodra de ondervloer stofvrij is kan deze worden behandeld met een hechtprimer. Kies de juiste primer voor uw situatie en laat de primer voldoende drogen. De werkomgeving is van invloed op het egalisatie proces zorg daarom altijd voor optimale condities. Ondergrond en omgevingstemperatuur moet tussen de 15 en 23 graden zijn. Zorg dus altijd voor verwarming of koeling indien nodig.

De luchtvochtigheid moet tussen de 40 en 70 procent liggen. Zorg dus voor goede ventilatie, zet zondig airco uit en sluit ramen.

Zorg ervoor dat het egalisatie product om kamertemperatuur is. Laat het dus niet buiten in de kou of zon liggen. Vermijd direct zonlicht en tocht over de vloer. Sluit deuren en ramen tijdens de verwerking. Zorg wel voor goede ventilatie!. Wanneer het egalisatie product wordt klaargemaakt zorg dan altijd voor de juiste hoeveelheid water, dit staat op de verpakking. Wanneer u de egalisatie mortel handmatig aanmaakt zorg da altijd voor schoon gereedschap en creëer een klont vrije mortel. Laat de mortel daarna even staan en roer deze voor gebruik nog even kort door voor een optimale vloei.

Start in een hoek van de ruimte en giet de mortel op de dekvloer. Verdeel deze vervolgens met een rakel of een vlakspaan. Direct na het verdelen van de mortel moet deze met een prikroller worden oplucht. Deze zorgt er tevens voor dat de egalisatie optimaal navloeit. Let erop dat de egalisatie laag niet dunne wordt dan 2 mm. Bij het egaliseren van oppervlakte van meer dan 100 m2 wordt de egalisatie mortel machinaal gemixt en verpompt. De egalisatie kan minimaal 3 uur na het aanbrengen worden belopen. Zorg tijdens het drogen voor goede ventilatie een voorkom tocht en zonlicht op de vloer. Na minimaal 24 uur droging is de egalisatie vloer klaar voor verdere bewerking!

Om er zeker van te zijn dat kleine pitjes en vuiltjes geen kans krijgen dient de geëgaliseerde vloer na het drogen geschuurd en gestofzuigd te worden.

U wilt toch ook het mooiste resultaat? bel voor een vrijblijvende prijsopgaaf 072-5404090 of vul het offerteformulier in.


    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google
    Privacybeleid en
    Servicevoorwaarden zijn van toepassing.