Comfort van parket op vloerverwarming

Steeds vaker worden parket en vloerverwarming met elkaar in ‘contact’ gebracht. Dit is niet zo verwonderlijk. Vloerverwarming zorgt voor een optimaal en comfortabel verwarmde omgeving.

Steeds meer huishoudens kiezen voor vloerverwarming in combinatie met een houten vloer. In landen als Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en de Scandinavische landen wordt al jaren met nagenoeg alleen vloerverwarming gewerkt.

Ook in ons land zien steeds meer mensen de voordelen van vloerverwarming ten opzichte van de conventionele manieren van verwarmen. Doordat vloerverwarming ‘stralingswarmte’ geeft, wordt het lichaam rechtstreeks verwarmt en niet vanuit de omgeving. Hierdoor kan de luchttempratuur 2 á 3 Celsius lager zijn dan u gewend bent bij conventioneel verwarmen.

De specialisten van Issa Vloeren hebben zich verdiept in deze materie en hebben een ruime ervaring in het plaatsen van parket op vloerverwarming.

Wij bieden u de oplossing voor het plaatsen van een parketvloer op diverse vloerverwarming-systemen, voor zowel hoofd- als bijverwarming.

Mogelijkheden op vloerverwarming

Parket en vloerverwarming gaan perfect samen. Hout blijft wel een natuurproduct dat gevoelig is voor schommelingen in de lichtvochtigheid en temperatuur. Daarom zullen wij bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen en dient u zich aan bepaalde richtlijnen te houden om een probleemloze combinatie van parket en vloerverwarming mogelijk te maken. Ook al volgt u alle voorschriften nauwkeurig op, het kan toch voorkomen dat (tijdens het stookseizoen) sprake is van enige naadvorming. Dit is het normale gedrag van een houten vloer en dient geaccepteerd te worden. Een luchtbevochtiger beperkt dit door de luchtvochtigheid op peil te houden. Met de volgende informatie willen wij u een leidraad geven, die er zorg voor draagt de risico’s tot en minimum te beperken.

Vloerverwarming systemen

Er bestaan verschillende vloerverwarmingssystemen, te onderscheiden in natte systemen en droogbouw systemen. Deze warmwatersystemen kunnen als hoofd- of bijverwarming worden gebruikt. Bij het ‘natte’ systeem liggen de verwarmingsleidingen in de (cement of anhydriet) afwerkvloer. Dit systeem kan alleen worden toegepast bij nieuwbouw of een drastische verbouwing. Nat heeft dus betrekking op de verwerking in de ‘natte’ afwerkvloer. Bij het ‘droge’ systeem worden warmtegeleiding platen voorzien van goten op de bestaande afwerkvloer van bijvoorbeeld Fermacell-platen. De droge systemen zijn weliswaar kostbaarder, het rendement van de installatie is echter hoger.

Daarnaast bestaan er elektrische systemen. Deze systemen bestaan uit dunne matten (met geïntegreerde verwarmingselementen) die rechtstreeks onder het parket worden geplaatst. Deze verwarming wordt meestal als bijverwarming toegepast. Het is uitermate belangrijk dat u ons de juiste informatie verschaft over het toegepast systeem, zodat wij uw vloer daarop kunnen afstemmen.

Warmteafgifte

Hout staat bekend als en uitstekende thermische isolator. Hierdoor zal een houten vloer te opzichte van bijvoorbeeld een stenen vloer niet koud aanvoelen. Door de goede isolerende eigenschappen zal een houten vloer iets trager opwarmen, maar houdt daarna de warmte wel weer langer vast. Moderne vloerverwarmingssystemen worden aan de onderkant van isolatie voorzien, zodat de warmte niet weg kan vloeien. Voor een goede warmteafgifte dient de warmtegeleiding weerstand (RC-waarde) van het parket niet te hoog te zijn. Deze RC-waarde is afhankelijk van de samenstelling en dikte van het parket. Deze dient bij voorkeur zo dun mogelijk te zijn. Bij de warmwatersystemen is het direct verlijmen van het parket het beste voor een goede warmteafgifte. Bij elektrische systemen kan dat meestal niet en wordt de vloer zwevend geplaatst.Laat u voor de aanschaf van uw vloerverwarming altijd voorlichten door een erkende installateur. Hij kan voor u een rendementsberekening maken van de vloerverwarming in combinatie met de door u gekozen parketvloer. Wij kunnen u nader informeren over de gemiddelde RC-waarden van diverse houten vloeren en onderlagen.

Vloerkoeling

Vloerkoeling is in opkomst, waardoor wij steeds vaker worden geconfronteerd met de vraag of vloerkoeling en parket samen kunnen gaan. Het antwoord is JA! Vloerkoeling werkt volgens hetzelfde principe als vloerverwarming, alleen stroom er koud water door dezelfde leidingen in plaats van warm water. De warmte- en koud overdracht is aan dezelfde randvoorwaarden gebonden, dus kunnen niet alle soorten parket worden toegepast en moet er een goede warmte- en koude overdracht mogelijk zijn tussen de vloer en het parket.

Door de koude vloer (watertempratuur ongeveer 18˚C) wordt aan de lucht in het vertrek warmte onttrokken. Het effect van vloerkoeling is te vergelijken met wat men ervaart in kerkgebouwen etc. waar er sprake is van dikke, massieve wanden en vloeren, die door hun eigen massa een koude-accu vormen. Daardoor wordt deze manier van koelen als comfortabeler ervaren dan bijvoorbeeld koelen door airconditioning.

Door de afkoeling van een ruimte met een hoge relatieve luchtvochtigheid zou theoretisch condensvorming kunnen ontstaan, wat niet bevorderlijk is voor een houtenvloer. Daarom is het absoluut noodzakelijk om de aanvoerwatertempratuur te regelen aan de hand van relatieve luchtvochtigheid. Dit kan op twee manieren worden geregeld.De relatieve luchtvochtigheid kan middels een sensor op de vloerverwarmings- / koelingsverdeler worden gemeten. Het water mag dan niet kouder worden dan 18˚C. Bij deze wijze van meten en regelen is het effect van vloerkoeling iets minder. Wordt de relatieve luchtvochtigheid middels sensoren in de ruimte zelf gemeten, dan kan het water kouder zijn dan 18˚C, een en ander afhankelijk van de relatieve luchtvochtigheid. Bij deze wijze van meten en regelen wordt een maximaal effect behaald.

In een woning met vloerverwarming in combinatie met vloerkoeling wordt in feite voor een houten vloer, het gehele jaar door, de meeste optimale conditie geschapen! Geen grote verschillen in temperatuur en een gecontroleerde relatieve luchtvochtigheid. Vloerverkoeling is niet in staat om lucht te ontvochtigen. Als zomers de relatieve luchtvochtigheid aanhoudend te hoog blijft zal de vloerverkoeling automatisch uitgeschakeld worden, tenzij er voorzien is in een lucht ont vochtiger.

Laat u geheel vrijblijvend informeren over de mogelijkheden van vloerverwarming en -koeling. Issa Vloeren heeft een uitstekende samenwerking met erkende installateurs. Vaak hebben wij maar een week nodig om een systeem aan te leggen en de nieuwe vloer te plaatsen!

Issa vloeren ontzorgt!

Vraag een offerte aan of laat onze medewerkers geheel vrijblijvend een offerte bij u thuis opmaken.


    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google
    Privacybeleid en
    Servicevoorwaarden zijn van toepassing.