Parket lijmen

Heb je eindelijk jouw ideale houten vloer gevonden? Dan moet je bepalen of je het parket zwevend of vast wilt leggen – bij vast leggen worden de vloerdelen verlijmd met de ondergrond. Parket lijmen vereist echter wel een goede voorbereiding!

Kan ik parket beter zwevend of vast leggen?

Een parketvloer leggen kan op twee manieren: zwevend of vast. Bij zwevend leggen rust de vloer ‘los’ op de ondervloer. Dit is wat goedkoper en maakt het verwijderen van de vloer bij een verhuizing eenvoudig, maar gaat wel gepaard met het risico dat er op den duur naden tussen de vloerplanken ontstaan. Wil je dit voorkomen, dan kun je ervoor kiezen de vloer vast te leggen; in dat geval lijm je de vloerdelen vast op de ondergrond. Omdat de parketvloer dan in feite één geheel wordt met de vaste vloer, blijft loopgeluid tot een minimum beperkt. De vloer voelt zeer stabiel en is aanzienlijk minder gevoelig voor werking als gevolg van temperatuurschommelingen. Bij woningen met vloerverwarming is een vast verlijmde vloer tevens beter in staat tot een efficiënte warmteoverdracht. Het nadeel is dat een volledig op de ondergrond verlijmde parketvloer niet verwijderd kan worden zonder de vloerplanken te beschadigen. Ben je niet van plan om de komende jaren te verhuizen, dan heeft parket verlijmd leggen de voorkeur.

Waar moet ik rekening mee houden bij parket lijmen?

Heb je besloten je nieuwe parketvloer verlijmd aan te leggen? Dan is het belangrijk om te weten wat voor dekvloer (vaste vloer) je hebt. Een zandcement dekvloer mag maximaal 2.5% restvocht bevatten, een anhydriet dekvloer maximaal 1%. De dekvloer moet volledig vlak, egaal en stofzuig-schoon te zijn. Heb je een oudere woning met houten dekvloer? Dan wordt meestal eerst een laag spaanplaat met de dekvloer verspijkerd, waarop vervolgens het parket verlijmd wordt.

Parket laten lijmen? Vraag een vrijblijvende offerte aan!

Een parketvloer verlijmen is een specialistische klus die in één keer goed uitgevoerd moet worden. Wil je parket laten lijmen door een vakkundige professional? Neem vandaag nog contact op met Issa Vloeren voor een vrijblijvende offerte. Ons ervaren legteam is je graag van dienst!